Lux in Arcana in de Capitolijnse Musea

Het Capitool is één van de zeven heuvels van Rome. Hier stond de tempel van Jupiter en hier was de plek voor de belangrijkste ceremonieën. Het capitool was hiermee het symbool voor de macht van Rome, dat ‘Caput Mundi’ (hoofd van de wereld) was.
In de 16e eeuw maakte Michaelangelo voor dit plein een ontwerp van drie paleizen rondom een plein, met een grote trap naar beneden. Het plein, het Piazza di Campidoglio, is mooi, hoewel de vele toeristen het soms moeilijk maken de proporties en de schoonheid goed te zien.
In de paleizen vergadert nu nog de gemeenteraad en de burgemeester heeft er zijn vertrekken, maar in twee van de paleizen zijn de Capitolijnse Musea gevestigd.

Twee paleizen vol met de meest schitterende en een paar van de beroemdste beelden uit de geschiedenis van Rome en het Romeinse Rijk. Zo zijn daar het beeld van de wolvin van Rome, daterend uit de 5e eeuw voor Christus (met later toegevoegde tweeling), het prachtige beeld van de Stervende Gallier, het bronzen ruiterbeeld van Marcus Aurelius (buiten op het plein staat een kopie) en nog veel meer waar je stil van wordt. Helaas heb ik natuurlijk ook weer een aantal beelden gemist, maar dat is een goede reden om er volgend jaar weer terug te komen!

Uitzicht op het Forum vanaf het Capitool.
Foto door mij gemaakt, Rome 2012
Ook de fundamenten van de oude tempel van Jupiter zijn nog te zien. Via de onderverdieping kun je van het ene museum naar het andere museum lopen en kun je genieten van het uitzicht op het Forum Romanum.

In het gedeelte van de ‘Palazza dei conservatori’ is bovendien tot september nog de heel bijzondere tentoonstelling ‘Lux in Arcana’ te zien. Een tentoonstelling over de bijzondere documenten die in de archieven van het Vaticaan opgeborgen zijn. Brieven van de hele wereld en uit alle eeuwen, documenten over de donatie van Constantijn, de Investituurstrijd, de reformatie. Documenten over de processen tegen de tempeliers, Giordano Bruno en Luther, brieven van Mary Queen of Scots, Marie Antoinette, Erasmus, Voltaire, Leonardo da Vinci, Edith Stein. De tentoonstelling is heel mooi opgebouwd met niet alleen de documenten zelf, maar ook heel veel informatie. Ik heb er ontzettend van genoten en ik kan iedereen alleen maar aanraden om als het kan deze tentoonstelling nog te gaan bekijken. Voor degenen die het niet redden om nog naar Rome te gaan, is HIER de link naar de officiële website van de tentoonstelling.

Reacties

Populaire posts