Actieve pluriformiteit

Door de bezuinigingen wil de regering een aantal dingen stoppen. Snijden in de publieke omroepen hoort bij het pakket dat is uitgedacht. Nu moet alles bezuinigen en op zich kan Hilversum daar goed aan mee doen, ik denk dat we sommige programma’s best kunnen missen.
Volgens de bezuinigers kan er ook bezuinigd worden door een deel van de omroepen te laten verdwijnen en wel de kleine levensbeschouwelijke omroepen. De overheid zou neutraal moeten zijn en daar geen geld aan uit moeten geven, zo zegt men.

Het probleem zit echter in het feit dat de overheid niet helemaal duidelijk heeft wat neutraal nu eigenlijk betekent. Net zoals sommige openbare scholen of instellingen de indruk hebben dat ze aan geen enkele feestdag mogen vieren of aandacht mogen besteden aan geen enkele overtuiging, uit angst de ene groep te beledigen en andere (die een feestje heeft) voor te trekken. Dat houdt meestal in dat men óf komt tot rare mixen waarbij bijvoorbeeld kerst alleen gevierd kan worden als er tegelijkertijd aandacht wordt besteed aan alle andere levensbeschouwelijke stromingen, óf men viert krampachtig helemaal geen enkel feest en men probeert angstvallig elke referentie aan welke geloofsovertuiging dan ook te vermijden.

Een openbare school, een openbare instelling, moet echter actief pluriform zijn. En actieve pluriformiteit betekent niet dat je niets aan religie of aan levensbeschouwelijke zaken moet doen, het betekent juist dat je overal aandacht aan geeft en dat alle levensbeschouwingen en religies aan bod komen.

Een overheid moet dan ook niet neutraal zijn in die zin dat ze nergens aan mogen refereren, ze moeten er juist voor zorgen dat alle levensbeschouwelijke stromingen en groepen; de hindoes, de moslims, de boeddhisten, de katholieken, de protestanten en de humanisten hun programma’s kunnen maken en uitzenden. Daarmee doe je pas recht aan de verscheidenheid van stromingen, ideeën, overtuigingen en geloven die Nederland rijk is. En pas als je dat als overheid waarborgt, mag je jezelf neutraal noemen.

Anton de Wit heeft hier al eerder een bijzonder helder en goed stuk over geschreven waar hij het een stuk beter uitlegt dan ik doe.

Reacties

Populaire posts