Vooruitblik: Tentoonstellingen lente 2015

In de komende maanden komen er in verschillende musea in Nederland weer nieuwe en interessante tentoonstellingen, hier een overzicht van een aantal die mij in ieder geval erg mooi lijken.

Drents museum in Assen Hier
Geen nieuwe tentoonstelling, maar even aandacht voor een die er nog tot 1 maart 2015 is, Kostbare eieren uit het tsarenrijk. Een tentoonstelling over de Faberge eieren die door de Russische keizers aan hun familieleden werden gegeven met Pasen. Bovendien is er ook nog een tentoonstelling van Kazimir Malevich tot en met 15 maart. Dus snel naar Assen!



Bonnefanten museum in Maastricht Hier
Hier is van 6 maart 2015 tot 28 juni 2015 een overzichtstentoonstelling te zien van de Maastrichtse schilder Henri de Fromantiou, die leefde in de 17e eeuw en hofschilder was aan het Brandenburgse hof.



Groninger museum in Groningen Hier
Ook een overzichtstentoonstelling in Groningen, maar hier is het de Groninger kunstenaar H.N. Werkman die vanaf 11 april tot en met 10 november  te zien is. Werkman stierf in 1945, aan het einde van de oorlog, maar de reden daarvoor is nog altijd onbekend. Deze tentoonstelling maakt deel uit van heel veel activiteiten, ter ere van zijn zeventigste sterfjaar.



Hermitage in Amsterdam Hier
Alexander, Napoleon en Josephine zijn het onderwerp van de nieuwe tentoonstelling die op 28 maart zal openen in de Hermitage en zal duren tot 8 november 2015.
In 1815 verloor Napoleon bij Waterloo, maar in de jaren ervoor had hij zijn stempel gedrukt op Europa. Josephine was daarbij zijn grote liefde, Alexander I van Rusland zijn vijand, maar ook een vriend. Voorwerpen, kleding, schilderijen en kunst vormen het hart van deze tentoonstelling.



Catharijneconvent in Utrecht Hier
Hier zullen vanaf 10 april tot en met 16 augustus 2015 middeleeuwse liturgische gewaden te zien zijn. Prachtige mantels en kazuifels gemaakt van goudbrokaat, fluweel en zijde en geborduurd met allerlei kostbare materialen en edelstenen. Hier gaan vakmanschap en kunst hand en hand.

Reacties

Populaire posts